HenrietteSchrijft.nl

Biografie Henriette Koerts

Ik ben geboren en getogen op het Groningse platteland. Als boerendochter bracht ik mijn jeugd door tussen de varkens, koeien en schapen. Na het atheneum vervolgde ik mijn weg door Geneeskunde te gaan studeren in Groningen. Het Afrikaanse land lonkte echter. Door boeken als ‘Mama daktari’ en ‘Afrika is besmettelijk’ droomde ik ervan om mijn vleugels uit te slaan en als beginnend dokter daar de wereld een beetje beter te maken. Vanaf dat moment ben ik gaan opschrijven wat ik meemaakte. Via jetinafrika.reismee.nl en kortdurend via ‘VAMP’ (Vrouwelijke Artsen Met Power) kon ik mijn thuisfront laten delen in de belevenissen ver weg. Ondanks ernstige malaria bleef de Kilimanjaro mij roepen en heb op ik opnieuw mijn hart gevolgd richting Tanzania na het voltooien van mijn arts examen. Mijn eerste ervaringen als dokter heb ik daar opgedaan; vers uit de college banken en met weinig klinische ervaring was ik zo groen als gras. 

Terug in Nederland besloot ik mij te specialiseren op het vakgebied van de Tropische Geneeskunde door aan de slag te gaan als arts assistent Kindergeneeskunde in dat andere buitenland, Friesland.

Een illusie armer maar een ervaring rijker ben ik gestopt met de opleiding doordat de buitenlandse liefde strandde. Ik keerde terug naar mijn ‘roots’: het Groninger land. Als arts assistent Spoed Eisende Hulp heb ik een fantastische tijd gehad in het ziekenhuis in mijn geboorte streek.  

Inmiddels is het leven in rustig vaarwater gekomen en heb ik sinds december 2015 de huisartsopleiding afgerond. Tijdens de opleiding heb ik maandelijks columns geschreven over het dagelijkse bestaan van een huisarts in opleiding (www.huisartsopleiding.nl). Hiernaast heb ik met regelmaat een verhaal geschreven op mijn eigen website. Ik heb op meerdere plekken mogen werken; Groningen, Drenthe en nu gestrand in Friesland. Ik kan oprecht genieten van de mensen die ik ontmoet, de verhalen en levenservaringen die ze met zich meedragen. Het schrijven is een uitlaatklep maar ook een vorm van het koesteren van het huisartsenvak. Naast dat ik schrijf mag ik ook graag tekenen. 

Door mijn tijd in Afrika heb ik als huisarts een voorliefde voor de gynaecologie. Aan de Radboud universiteit in Nijmegen heb gedurende twee jaar nog een aanvullende opleiding gevolgd voor huisartsen op het vlak van de urologie-gynaecologie. 

Thuis op de boerderij 

Naast dat ik huisarts ben, ben ik in mijn vrije tijd ook te vinden bij ons op de boerderij. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en heb mijn grote liefde gevonden aan de zijde van mijn Friese boer. Hij heeft als kind gewoond in Kenia en nog altijd een voorliefde voor het Afrikaanse continent. Samen reizen we er dan ook graag naar toe. 

Thuis is er echter ook genoeg werk. De boerderij is biologisch-dynamisch en met aandacht en liefde worden er koeien, schapen en enkele varkens gehouden. Zie de website www.brandsmaspleats.nl. 

 

 

 

`If you want to go FAST, go alone` 

`If you want to go FAR, go TOGETHER` 

 

African Proverb