HenrietteSchrijft.nl

We hebben het allemaal op een zeker moment geleerd of uitleg over gekregen. Daar waar de bloemetjes en de bijtjes vandaan komen. Daar waar volwassenen vroeger zo geheimzinnig over deden toen je nog klein was. Giechelend hoorden we de biologie lerares aan toen ze ons met een stalen gezicht vertelde hoe het allemaal werkte. Hoe ‘de gemeenschap’ tot stand kwam en het belang om het vooral veilig te doen. In mijn naïeve wereld toen hoorde ik het gezapig aan, niet wetende dat ik zelf ooit nog eens een dergelijke rol in voorlichting moest gaan vervullen.

Met veel bombarie treedt mevrouw de Vries samen met haar echtgenoot de spreekkamer binnen. Beiden naderen ze de 70 jaar. Steevast komen ze samen op het spreekuur waar we voornamelijk de kleine kwaaltjes van mevrouw bespreken. Meneer de Vries is altijd stilletjes aanwezig en volgt zijn vrouw gedwee in iedere aanwijzing of opdracht die ze hem geeft.

Mevrouw de Vries steekt direct van wal: ze heeft jeuk. Daar. En ik moet niet denken dat het een SOA is want sex hebben ze al 20 jaar alleen met elkaar iedere woensdag en zaterdag. Nog steeds. Soms jeukt het zo dat ze het niet kan laten even te krabben, waarop ze mij haar wijsvinger met vuil onder de nagel laat zien. De wijsvinger van de hand die ik net geschud heb. Om dan even te krabben is zo fijn dokter, begrijpt u? Lichtelijk met stomheid geslagen en voordat ik ook maar iets uitbrengen kan, vervolgt ze haar verhaal dat het toch ook erg vervelend ruikt maar met als toegevoegd intiem detail dat ook meneer de Vries nu last krijgt van jeuk. Meneer de Vries krijgt vervolgens een stomp waarop hij vlot ‘ja’ begint te knikken. Of ik even wil kijken. Tuurlijk wil ik dat.

Met haar 21 lentes jong en blonde lokken heeft ze de wereld en de halve mannelijke helft van de studentenvereniging aan haar voeten. Vervelende bijkomstigheid is dat ze nu last heeft van een blaasje op haar tong die maar niet weg wil gaan. Ik vraag haar of ze op dit moment ook een partner heeft. Glimlachend antwoordt ze dat dat maar net is hoe je het bekijkt. Of ik het nu wil of niet, krijg ik vervolgens de details van de laatste sexuele contacten die ze heeft gehad. Degene die ze zich kan herinneren dan. Nu is het mijn beurt om met het gezicht in de plooi voorlichting te geven.

Heel soms verlang ik terug naar de wereld waarin sex nog draaide om bloemetjes en bijtjes en niet om visgeuren, jeuk en orale en anale ingangen. Had ik maar beter opgelet bij biologie.